was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Werkwijze trap verven

By 13 februari 2017Werkwijze

Stappenplan trap schilderen

Je eigen trap schilderen? Hoe kan je het beste aanpakken? In deze blog gaan we in op de werkwijze voor het schilderen van een trap.

Voorbereiding trap schilderen

Goede voorbereiding is alles, zeker als je gaat schilderen. Alles wat in de voorbereiding goed gaat bevorderd het eind resultaat, en daar gaat het natuurlijk allemaal om zeker bij een trap schilderen…

 1. Zorg voor werkruimte. Maak een plek waar je de verf neer kunt zetten (onderaan de trap). Bewegingsruimte werkt zoveel prettiger!
 2. Zorg dat je niets meer nodig hebt van boven, tijdens het schuren kun je nog naar boven/beneden, maar tijdens het schilderen niet!
 3. Dek dingen die in de ruimte blijven staan af voor het stof en/of verfspetters.

Trap schuren

 1. Voor dat je begint met schuren, moet de trap eerst ontvet en schoongemaakt worden. Gebruik hiervoor een ontvetten reinigingsmiddel.
 2. Is de ondergrond droog, repareer eventuele beschadigingen. Vul die gaten of krassen met houtreparatiemiddel of plamuur.
 3. Dan komt het schuren. Heb je een nieuwe trap dan is enkel opschuren voldoende met de hand. Is het een oude trap dan is het zeker verstandig om grote delen met een machine te doen ook om zo te kijken of onder zittende lagen goed vast zitten.
 4. Afstoffen met de stoffer.

Trap gronden

 1. Voordat we de trap gaan schilderen met een grondverf, de naden vullen met een acrylaatkit en glad afstrijken.
 2. Gebruik voor de eerste laag een grondverf. Schilder eerst de zijkanten van de trap en de stootborden, daarna de loopvlakken.
 3. U kunt ervoor kiezen om de trap 2x te gronden en tussentijds bij te werken met een plamuur. Dit is geheel afhankelijk van de staat van de trap en het gewenste eindresultaat.
 4. Schuur tussen 2 verflagen altijd met een fijn schuurpapier, korrel grootte 250 of meer. Uiteraard even het stof weghalen.

Trap aflakken

 1. Gebruik voor het aflakken altijd een lak die afgestemd is op de grondverf. Let op de overschilderbaar tijd van de grondverf, meestal is dit een halve dag.
 2. De eerste laklaag schilderen door te beginnen met de zijkanten en de stootborden en vervolgens de loopvlakken.
 3. Afhankelijk van het gebruik en de originele staat van de trap is het goed om het nog een keer af te lakken.

Het meest toegepaste systeem voor bestaande trappen is 1x gronden en 1x lakken. De trap is te betreden op sokken na enkele uren, voel altijd eerst met je hand voordat je de trap betreed. Met schoenen de trap betreden wordt pas geadviseerd naar 1 week. Let wel op in een onverwarmd/vochtig huis dat de droogtijden langer kunnen zijn.

Bewaren gereedschap

 1. Indien kwasten/rollers de volgende dag weer gebruikt worden deze luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, dan kan deze zo weer worden gebruikt.
 2. Anders de kwasten reinigen, nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
 3. De kwasten/rollers kunnen eventueel ook in de verf worden bewaard en de volgende dag na uithalen en uitrollen weer gebruikt worden.

Kant en klaar muurverf pakket

In het hout schilderpakket van ons zitten standaard de volgende artikelen naast grondverf en lakverf

 1. Afdekmiddelen: vloer-afdekmateriaal 1 m breed,
 2. Voorbereidingsmiddelen: schildershandschoenen, ontvettingsmiddel, doek, tape, schuurpapier, stoffer,
 3. Schildergereedschap: roerstaaf, blikopener, verfkrabber, kwast, verfbakje, verfroller.

 

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply